Course image Sadni izbor (AG-MAG-i)
AG-MAG-i
Zgodovina sadnih izborov za Slovenijo. Kriteriji za razvrščanje plodov posameznih sadnih vrst v skupine glede na obliko, velikost plodov po metodi UPOV. Vpliv posameznih podlag na kakovost plodov. Pomološke značilnosti sort jablane, hruške, našija, kutine, breskve, nektarine, marelice, slive, višnje, češnje, jagode, maline, robide, rdečega in črnega ribeza, kosmulje, ameriške borovnice, oreha, leske, kostanja. Tehnični vprašalniki. Testi za določanje zrelosti plodov posameznih sadnih vrst (škrobni test, trdota plodov, skupni sladkorji, skupne kisline, Streifov indeks itd.), ocenjevalni listi za zunanjo (osnovna in krovna barva, velikost, oblika itd.) in notranjo kakovost plodov (okus, sočnost, barva mesa, velikost koščice-peščišča, aroma itd.) za posamezne sadne vrste, fiziološke bolezni plodov sadnih vrst, ravnanje s sadjem ob obiranju.