Slika predmeta Osnove mikrobiologije (ŽI-UNI-1)
ŽI-UNI-1
PREDAVANJA
Slušatelj spozna osnovne zakonitosti mikrobiologije - t.j. biologije prokariontskih in evkariontskih mikroorganizmov, kar mu omogoči razumevanje njihove ključne vloge v pridelavi in predelavi hrane, kakor tudi v prehranski verigi, pri ohranjanju zdravstvene ustreznosti in obstojnosti živil.

LABORATORIJSKE VAJE
Na laboratorijskih vajah študenti osvojijo splošno (aseptično) mikrobiološko tehniko dela, osamitev čiste mikrobne kulture, gojitvene tehnike, pripravo gojišč, uporabo sterilizacijskih tehnik, gojitev mikroorganizmov v tekočih in trdnih gojiščih, načine kultivacije mikroorganizmov in preučevanje makromorfoloških lastnosti mikroorganizmov, mikroskopske tehnike (priprava barvnih preparatov s preučevanjem celične strukture in mikromorfoloških značilnosti mikroorganizmov), ugotavljanje velikosti mikrobne populacije (kvantitativne mikrobiološke metode: štetje z mikroskopom, štetje kolonij na agarskih ploščah, merjenje optične gostote, itd.), določanje rastne krivulje – izračun kinetičnih parametrov rasti prokariontskih in evkariontskih mikroorganizmov ter osnove pisnega in ustnega poročanja o eksperimentalnem delu v mikrobiologiji.