Travniško sadjarstvo v Sloveniji. Razširjenost travniškega pridelovanja sadja in pomen za različna področja (turizem, biotska raznovrstnost, ptice, ...). Načini uporabe in predelave (sušenje, sokovi, kis, ...) in prodajne poti tako pridelanega sadja. Uporaba različnih sadnih vrst za pridobivanje lesa višjih cenovnih razredov (češnja, oreh, kostanj, skorš, ...). Kratka seznanitev s sortami. Ekološka pridelava sadja v Sloveniji in v svetu. Smernice IFOAM na področju pridelave sadja. Vzdrževanje in spodbujanje koristnih organizmov v sadovnjaku. Neposredni varstveni ukrepi v ekološkem sadjarstvu: feromoni, odvračala, bio-pripravki, naravni sovražniki, …Dovoljena sredstva za prehrano rastlin v ekološkem sadjarstvu. Priprava ekološko pridelanega sadja za trg. Okoljske zahteve s kratkim pregledom izvora alternativnih sadnih vrst. Posebnosti alternativnih sadnih vrst. Uporaba plodov alternativnih sadnih vrst z možnostjo širitve kulinarične ponudbe.
- Predavatelj: Valentina Usenik